M by Montcalm from Godfrey House EC1

This is a drawing from outside Godfrey House in Islington. Godfrey House was built in the 1960s, as part of the St Luke’s Estate. Drawn and coloured on location, about 45 minutes. It was very cold and windy.

IMG_2854

The pointed building is “M by Montcalm” on the City Road. It is a hotel finished in 2015. On the left is Eagle Point, a recent residential development by Terry Farrell & Partners.

M by Montcalm is exceptionally hard to draw. It has no right angles. Also its outside is a strange irregular diagonal tessellation. I have tried hard to capture the  ” triple glazed skin enlivened with differing patterns of transparency, opacity and solidity to convey diagonal slopes breaking across an underlying vertical structure.” [Squire and Partners website]

The traditional building in front of it, on Peerless Street, provides a reassuring brick-built contrast.

Here is what the Squire and Partners website says about M by Montcalm.

“Squire and Partners’ concept for the M by Montcalm hotel in Shoreditch was delivered in collaboration with Executive Architects 5 Plus, and completed in summer 2015. The site – opposite Moorfields Eye Hospital on City Road – provided inspiration for a striking facade which expresses the idea of the optical and the visual.
Responding to the Moorfields Eye Hospital opposite, and taking inspiration from the 1980′s artworks of Bridget Riley, the facade is expressed as a triple glazed skin enlivened with differing patterns of transparency, opacity and solidity to convey diagonal slopes breaking across an underlying vertical structure.
Manipulation and modulation of light, both internally and externally, give the facade richness and an ever-changing face on this prominent site, as well as assisting solar performance to create a sustainable development. The conjunction of the vertical and the diagonal create a visual effect of depth and movement, and express the activities taking place within the building. At the upper levels the facade openings become larger to express the more social uses and exploit the panoramic views.
At ground and lower ground floors, the building skin ‘lifts’ on the diagonal to reveal the hotel lobby, public bar and restaurant, all clearly visible.”
[Squire and Partners website]

 

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s